MM-kisat 2016

Viisvitosluokan maailmanmestaruuskisat purjehdittiin tänä vuonna Tanskassa. Tapahtuma oli samalla osa Tanskan kuninkaallisen pursiseuran (KDY) 150-vuotisjuhlia ja 5.5m-luokan vuoden 1961 MM-kisojen, jotka pidettiin samassa paikassa, 50-vuotisjuhla.

Skovshovedin kisasatama kisalähdön alla (kuva Andrea Nordman)

Skovshovedin kisasatama kisalähdön alla (kuva Andrea Nordman)

MM-kisoihin osallistui tänä vuonna kaikkiaan 35 venekuntaa, joista kolme Suomesta. Johan Gullichsenin Addam4-venettä kipparoi ahvenanmaalainen Henti Lundberg. Klassikoissa osallistuivat Roope Juhonen Lottenilla ja Matti Muoniovaara uudella veneellään Scatoulitsalla.

Upouusi bahamalainen "New Moon" purjehtii ensimmäisenä ulos satamasta (kuva Andrea Nordman)

Upouusi bahamalainen "New Moon" purjehtii ensimmäisenä ulos satamasta (kuva Andrea Nordman)

MM-kisat purjehdittiin Juutinrauman-salmessa ja kisarata sijaitsi aivan sataman edustalla. Kisoja vaivasivat melko heikot tuulet, jotka lisäksi puhalsivat maan puolelta aiheuttaen kääntelevää ja epätasaista tuulta. Useampia lähtöjä jouduttiin lykkäämään ja muutama jäi kokonaan purjehtimatta.

MM-kisat voitti XXX ja Skandinaavinen kultapokaali jäi isäntämaahan, sen voitti tanskalainen Bo Selko. Paras suomalainen oli Henti Lundberg, Tomas Hacklin ja Timo Telkola sijalla 4, Roope Juhonen ja Matti Muoniovaara jäivät 34. ja 35. sijalle kokonaistuloksissa. Juhonen joutui keskeyttämään törmäyksen seurauksena ja Muoniovaara välinerikosta johtuen.

Ranking 2016

Viisvitosten rankingiin saavat osallistua kaikki Suomen 5.5m-yhdistyksen jäsenet. Rankingiin lasketaan tavallisesti pääkaupunkiseudun suurimmat kisat: R-Regatta, Helsinki Regatta, Sampanjaregatta, Viaporin Tuoppi ja Kruunuvuorenselän Regatta. Rankingin voittanut venekunta palkitaan vuosittain syyskokouksessa.

Vis-a-vis on menestynyt erinomaisesti HSS:n Keskiviikkokisoissa (kuva Sanna Kaitakari)

Vis-a-vis on menestynyt erinomaisesti HSS:n Keskiviikkokisoissa (kuva Sanna Kaitakari)

Ranking-sarjoja on kaksi, kaikille viisvitosille yhteinen Edward Cederlund pris -ranking sekä 1950-luvulla rakennetuille viisvitosille oma Arthur E. Nikanders minnespris -ranking. HSS:n Keskiviikkokisoissa kilpaillaan lisäksi omasta Onsdagskålenista.

SijoitusVenePisteet
1.Norna24,6
2.Addam421,5
3.Kisen18,8
4.Vis-a-vis15,0
5.Lotten13,7
6.Scatoulitsa 411,2
7.Rush VI2,5

(Tulokset päivitetty 8.9.2016)

Viisvitosluokan ranking-pisteet lasketaan soveltaen ISAF:n Appendix A:n mukaista Bonus Point System:iä.

Jokaisesta purjehditusta lähdöstä saa yhden pisteen, mikäli mukana on vähintään kaksi viisvitosta, ja sitä enemmän, mitä paremmin sijoittuu ja mitä enemmän veneitä lähtöön osallistuu. Pisteet lähdöistä on nähtävissä täältä.

 Osallistujia
Sijoitus12345678
1. 0,0 2,5 3,8 5,0 6,1 7,0 7,8 8,5
2.   1,0 2,3 3,5 5,5 6,3 7,0 7,5
3.     1,0 2,2 3,3 4,2 5,0 5,7
4.       1,0 2,1 3,0 3,8 4,5
5.         1,0 1,9 2,7 3,4
6.           1,0 1,8 2,5
7.             1,0 1,7
8.               1,0

Rankingiin lasketaan kaikki pursiseurojen järjestämät ISAF:in sääntöjen mukaan purjehdittavat kilpailut, joihin osallistuu vähintään kaksi suomalaisen pursiseuran lipun alla purjehtivaa viisvitosta ja kansallisen rankingin pisteet lasketaan aina vain suomalaisten veneiden kesken.

Viaporin Tuoppi 2016

Tämän vuoden Viaporin Tuoppi purjehdittiin poikkeuksellisen kovassa kelissä. Tuuli nousi koko lauantain ajan ja oli startin aikoihin 11-12 m/s ja saavutti huippunsa noin kello 14, jolloin puuskissa oli jopa 17 m/s.

Rush ja A-vene Bellona Särkänsalmessa (kuva Jorma Rautapää, Sail and sea)

Rush ja A-vene Bellona Särkänsalmessa (kuva Jorma Rautapää, Sail and sea)

Viisvitosia oli ilmoittautunut viisi venekuntaa, mutta lopulta kisaan starttasivat vain Rush VI ja Vis-a-vis. Muissa luokissa kato oli vielä kovempi, esimerkiksi kutosista starttasi vain yksi vene, joka sekin keskeytti, ja vitosista ei startannut yksikään vene.

Kova tuuli ja korkea aallokko koettelivat veneitä ja miehistöjä, eikä pieniltä haavereilta vältytty. Molemmat viisvitosmiehistöt pääsivät kuitenkin maaliin asti.

Rush VI voitti oman luokkansa ja myös kaikki muut saman lähdön veneet ja saapui maaliin ajassa 2.04.35. Vis-a-vis oli vajaat 9 minuuttia hitaampi. Tämän vuoden purjehdusaikoja voi verrata vaikka huomattavasti kevyempään viime vuoteen, jolloin rata-ajat olivat lähempänä neljää tuntia.

Ohlsonin veljesten suunnittelema Remi myynnissä

Carl-Erik ja Einar Ohlsonin suunnittelema FIN-41 Remi on myynnissä. Veneen alkuperäinen nimi on Sünnschien ja se on rakennettu kilpailemaan Saksan olympiapaikasta Tokion olympialaisissa vuonna 1964. Olympiakarsinnoista voittajana selvisi Herbert Reichin G-12 Subbnboana, mutta Sünnschienin tilaaja Rudolf Harmsdorf kilpaili veneellä 1970-luvulle asti.

Harmsdorfin parhaat arvokisasaavutukset Sünnschienillä olivat MM-kilpailujen neljäs sija vuonna 1965 ja toinen sija vuonna 1966. Vuoden 1968 olympialaisissa Harmsdorf sijoittui neljänneksi Britton Chance Jr:n piirtämällä samannimisellä veneellä.

Remi Viaporin Tuopissa 2013 (Kuva: Juha Ylitalo)

Remi Viaporin Tuopissa 2013 (Kuva: Juha Ylitalo)

Remi on rakennettu Schelinin veljesten omistamalla Kungsörsin telakalla Ruotsissa. Tuohon aikaan telakalla rakennettiin paljon koti- ja ulkomaisten suunnittelijoiden veneitä myös vientiin. Lasikuituveneiden yleistymistä edeltänyt aika oli monille Pohjoismaisille puuvenetelakoille kultaista, nopean kasvun ja kansainvälistymisen aikaa.

Kungsörsin telakka rakensi paljon etenkin ruotsalaisten Ohlsonin veljesten suunnittelemia viisvitosia. Samaan aikaan Vatorin telakalla Suomessa 5.5 m-veneiden suunnittelutyö oli jo siirtynyt amerikkalaisten C. Raymond Huntin ja Bill Ludersin käsiin. Kaikkiaan Kungsörsin telakalla rakennettin 1950-1960 -luvuilla 28 viisvitosta, josta merkittävä osa vientiin.

Remi kuuluu Ohlsoneille poikkeukselliseen kolmen veneen sarjaan, joista ensimmäinen myytiin Italiaan (ITA-046 Twins XIII) ja viimeinen Tanskaan (DEN-011 Web III). Kaksi sisaruksista kohtasi pian rakentamisen jälkeen uudelleen, sillä Paul Elvströmin purjehtima vene, jolle Rudi Harmsdorf hävisi ykkössijan vuoden 1966 MM-kisoissa, oli nimenomaan Web III.

Rudolf Harmsdorf myi Sünnschienin Ruotsin länsirannikolle 1970-luvun alussa ja samalla vene nimettiin ensin Västkust Scallala:ksi ja myöhemmin Remi II:ksi. Vene säilyi malliltaan kilpaveneenä eikä sitä koskaan ruffattu, mutta sitä käytettiin lähinnä päiväpurjehduksiin. Eri omistajien kautta vene siirtyi lopulta Tukholman alueelle ja sieltä lopulta Suomeen vuonna 1993.

Veneen merkittävin arvokisasaavutus Suomessa on klassisten veneiden MM-pronssi vuodelta 1995. Vuosina 1993-1996 Remi osallistui 32 viisvitosluokan lähtöön, joista veneellä on 1 ensimmäinen, 2 toista ja 13 kolmatta sijaa, mikä on erittäin hyvä tulos, sillä tuohon aikaan Suomessa kilpaili myös paljon uudemman evoluutio-ikäryhmän veneitä.

Remi vaatii kunnostusta, mutta sen saa jo ensi kaudelle takaisin kilparadalle ja enemmän panostamalla kansainvälisissäkin kisoissa menestyvän veneen.

Lisä- ja yhteystiedot myyntipalstalta.

Kisaraportti Wannseeltä

Viikonloppuna 8-10.7 Rush VI osallistui Enoshima Trophy -regattaan Wannseellä, Berliinin ulkopuolella. Purjehduskisat käytiin vaihtelevissa olosuhteissa, ensimmäisenä päivänä lähtöjä jouduttiin perumaan tuulen puutteen vuoksi, seuraavina saatiin jopa 12 m/s tuulia.

Ruuhkaa slööripoijulla (kuva Sören Hese, sailpower.de)

Ruuhkaa slööripoijulla (kuva Sören Hese, sailpower.de)

Kisa oli erittäin kovatasoinen, mukana oli entisiä olympia-, Whitbread- ja MM-purjehtijoita ja Wannseen pyörivät tuulet pistivät kaikki purjehtijat koville. Maaliviivalla laivue oli kuitenkin useimmiten parin sadan metrin sisällä, joten kisa oli kokoajan erittäin tiukkaa.

Tuloksissa Italian Volpina oli pidättelemätön, toisen paikan piti Enoshima -pokaalin lahjoittaja Biwi Reich veneellään Subbnboana ja kolmanneksi nousi hienosti Arvid Laurinin suunnittelema Kukururu vuodelta 1953.

"Erittäin hieno tapahtuma, jossa kaikki veneet ovat poikkeuksellisen kauniita ja kaikki purjehtijat poikkeuksellisen mukavia" kommentoi kisaan osallistunut Anders Nordman.

Enoshima Trophysta purjehditaan seuraavan kerran kahden vuoden päästä, näillä näkymin Hollannissa tai Itävallassa.

Kisoista on koottu kaksi erinomaisen laajaa valokuvagalleriaa:

Rush VI kilpailee Saksassa

Anders Nordman miehistöineen kilpailee tänä viikonloppuna Berliinissä Enoshima Trophy -regatassa. Kilpailuun on ilmoittautunut kaikkiaan 14 venettä (PDF) Saksasta, Hollannista, Italiasta ja Suomesta.

Wannseen kisasatama (kuva: Anders Nordman)

Wannseen kisasatama (kuva: Anders Nordman)

Enoshima Trophy on kilpailu vuoden 1964 Tokion olympialaisten kunniaksi ja siihen saavat osallistua vain pitkäköliset klassiset viisvitoset, joissa peräsin on kiinni kölissä. Kilpailu myös purjehditaan perinteisellä olympiaradalla, eli kolmioradalla.

Enoshima Trophy (kuva: Anders Nordman)

Enoshima Trophy (kuva: Anders Nordman)

Rush VI:lla on kilpailussa kovat paineet, sillä he jäivät niukasti toiseksi Saksan Starnberger-järvellä pari vuotta sitten ja kilpailun silloinen voittaja Twins X osallistuu tälläkin kertaa. Nyt on hyvä mahdollisuus maksaa kalavelat!

Kilpailu jatkuu sunnuntaihin asti ja tulokset ovat nähtävissä VSaW:n sivuilla.

Regates Royales

The Yacht Club de Cannes is awaiting entries for the 5.5m participation at "Regates Royales", in September 2016.
 
Racing options do comprise "Regate en Mer" on the 18th & 19th of September and the "French Open" on the 21st, 22nd and 23rd of September. The "French Open" does count for the 2016 edition of the "5-Nations-Cup".
 
YCC / NOR / Registration
http://www.yachtclubdecannes.org/produit/regates-royales-et-regate-en-mer-5-5mji/
 
The International 5.5m Class is honoured for having been invited to join the "Regates Royales" event, sponsored by PANERAI.
 
For many it will be the first time to experience the Cannes waters. With participation as far away as from Canada, the event is expecting boats from 5-7 Nations.
 
All of us are looking forward to exciting races on the Cotes d'Azur shores.

Ruotsissa rakennettu MM-haastaja

Sune Carlssonin veneveistämö on rakentanut haastajan tämän vuoden MM-kisoihin, jotka purjehditaan Kööpenhaminassa elokuussa.

Kuva: Sune Carlsson Båtvarv

Kuva: Sune Carlsson Båtvarv

Veistämö ei ole ensimmäistä kertaa tekemisissä viisvitosten kanssa. Samassa paikassa tehtiin myös vuoden 1968 olympialaisten voittaja Wasa IV.

Uuden veneen nimeksi tuli Wasa V. Vene on rakennettu sandwich-tekniikalla Håkan Södergrenin piirustuksista. Veneen rakentamisesta on hyviä kuvia veistämön Facebook-sivuilla ja vesillelaskusta juttu Search-lehdessä.

Kuulumisia kevätkokouksesta

Kokouksen tärkeimpänä asiana käytiin läpi venekuntien kisasuunnitelmat. Eniten osallistujia odotetaan R-Regattaan (4-6 venettä), Viaporin Tuoppiin (4) ja Kruunuvuorenselän Regattaan (2-6). Muutamien venekuntien tiedot puuttuvat vielä.

MM-kisoihin ovat osallistumassa Lotten ja ehkä Addam4. Caro V ja Pohjantähti eivät kilpaile tulevalla kaudella.

Ennen R-Regattaa järjestetään mahdollisesti Liuskasaari - Pentala -matkakisa edeltävänä perjantaina tai lauantaiaamusta. R-Regattaan on enää vain yhdeksän viikkoa, joten nyt on korkea aika laittaa veneet kuntoon!

Kultapokaaliedustajaehdokkaita ei ole tullut esille. Edustaja valitaan hallituksen toimesta lähempänä kisoja.

Ari Bungers luovutti vuonna 2015 HSS:n Keskiviikkokilpailuissa voittamansa 5.5m-luokan ensimmäisen palkinnon luokan kiertopalkinnoksi. Palkinto on vaaleansininen, lasinen, kaiverrettu Kaj Franckin suunnittelema malja. Pokaalista kilpaillaan 5.5m-luokassa HSS:n Keskiviikkokisoissa ja se on Suomen 5.5m-yhdistyksen omaisuutta.

Uusi tanskalainen 5.5

Tanskassa on laskettu vesille uusi viisvitonen. Johan Joensenin suunnittelema NewNordic 5.5 on toinen kahdesta pohjoismaissa parhaillaan rakenteilla olevasta uudesta 5.5-luokan veneestä. Viisvitoskuume johtuu tämän vuoden syksyllä Kööpenhaminassa järjestettävistä MM-kisoista.

Kuva: Jorgen Jensen

Kuva: Jorgen Jensen

NewNordic tulee viettämään loppukevään Mallorcalla, jossa tuleva tiimi harjoittelee. Venettä tulee kipparoimaan tanskalainen America's Cup -veteraani Jesper Bank.

Yhdistyksen kevätkokous 31.3.2016

Ensimmäiset kilpailukutsut on jo julkaistu ensi kesälle, joten on aika alkaa suunnitella viisvitosten kilpailuohjelmaa. Kaikki 5.5-purjehtijat kutsutaan kevätkokoukseen torstaina 31.3.2016 kello 17.30 alkaen. Tarkempi paikka julkistetaan myöhemmin.

Kokouksen esityslista

  1. Kokouksen laillisuuden toteaminen
  2. Vuosikokouksen pöytäkirjan hyväksyminen
  3. Muut asiat
    1. Venekuntien kauden 2016 kisasuunnitelmien läpikäynti


Kesän 2016 alustava kilpailukalenteri näyttää tältä

AIkaa Kisa
Kesä-, elo- ja syyskuussa HSS Keskiviikkokisat
18-19.6 R-Regatta, Luokkamestaruus
2-3.7 Helsinki Regatta
8-10.7 Hangon Regatta
8-10.7 Enoshima Trophy, Berliini
6-7.8 Sampanjaregatta
13.8 Viaporin Tuoppi
16-26.8 Kultapokaali- ja MM-kisat, Kööpenhamina
27-28.8 Kruunuvuorenselän Regatta


Kokouksesta voi tiedustella Matias Johanssonilta 040 5900 313.

 

Skylark venemessuilla

Forum Marinumissa kunnostettavana oleva Skylark on esillä Vene-messuilla 12-21.2 Helsingissä osastolla 7c20. Myös Suomen 5.5m yhdistys esittäytyy samalla osastolla. Kannattaa käydä tutustumassa!

Kansainvälinen kilpailukalenteri

Kansainvälinen luokkaliitto on julkaissut 5.5m-luokan kilpailukalenterin vuodelle 2016. Kisoja on jälleen huomattava määrä ja etenkin Pohjois-Euroopassa on tänä vuonna paljon korkeatasoisia kisoja.

Aika Maa Kisa
FEB 21st AUS Sprint Regatta, Manly, MYC
FEB 29th – MAR 1st AUS Australian National 5.5m Regatta, Vaucluse, VYC
MAR 5th – 6th AUS Sydney Harbour Regatta, MHYC
MAR 6th SUI Ski-Yachting, Bernaise Alps, Gstaad, GYC
MAR 25th – 26th SUI Oster-Regatta, Thuner See, Thun, TYC
APR 21st – 23rd ITA Alpen Cup, Lago di Garda, Torbole, CVT <5-Nations-Cup I>
MAY 6th – 8th GER Willi Lehmann Preis, Langer See, Berlin, WSV v. 1921
MAY 7th – 8th SUI Memorial Jacques Faini, Lac Léman, Morges, CNM
MAY 13th – 16th FRA Grand Prix du Crouesty, Bretagne, Golfe du Morbihan, YCCA
MAY 14th – 15th SUI Coupe de la Harpe, Lac Léman, Rolle, SNR
MAY 19th – 22nd GER Int. Bodenseewoche, Lake of Constance, Konstanz, IBW
JUN 4th GER Rund Hiddensee, Stralsund, YCStr
JUN 4th – 5th GER WetterWelt-Cup, Kiel Firth, Strande, YCS
JUN 10th – 12th CAN North American 5.5m Regatta, Lake Huron, Midland, MBSC
JUN 10th – 12th ITA Italian Open, Bellano, Lago di Como, CVB
JUN 11th – 12th GER Bronia Preis, Alster, Hamburg, NRV
JUN 15th – 19th SUI Swiss Open, Grandson, Lac Neuchatel, CVG <5-Nations-Cup II>
JUN 18th – 19th FIN Finnish Open, R-Regatta, Baltic Sea, Espoo, ESF
JUN 19th – 20th GER Kieler Woche Trophy, Firth of Kiel, KYC
JUN 23rd – 26th FRA Rendez-vous de la Belle Plaisance, Benodet, YCO [Trophée de Metr. d. l’Atl. I]
JUN 24th – 26th SUI Classic Week Geneva, Lac Lèman, Geneva, SNG
JUL 8th – 10th GER Enoshima Trophy, VSaW [Classic in Olympic condition only]
JUL 14th – 17th NED Kaagweek, Kaagerplassen, KWdK
JUL 14th – 17th FRA Voiles Classique de La Trinité [Trophée de Metriques de l’Atlantique II]
JUL 17th NOR Summer Regatta, Risoer, RSF
JUL 21st – 23rd NED Dutch & German Open, Aalsmeer, Westeinder, WVA <5-Nations-Cup III>
AUG 4th– 6th NOR Risoer Wooden Boat Festival, Risoer, RSF
AUG 10th – 12th FRA Lissac Classic, Bretagne, Noirmoutier, CVBC [Trophée de Metr. d. l’Atl. III]
AUG 13th FIN Viaporin Tuoppi, Helsinki, SuPS
AUG 13th – 14th SUI Niesencup, Lake of Thun, Thun, TYC
AUG 19th – 21st FRA Voiles Classiques de Douarnenez
AUG 19th – 20th GER Tom Kyle Preis, Baltic Sea, Laboe, FKY/KYC/SVAOe [Classic only]
AUG 16th – 20th DEN Scandinavian Gold Cup, Copenhagen, KDY
AUG 16th – 20th DEN Hankoe Evolution Cup, Royal Kaag Classic Cup, KDY-Cup, KDY
AUG 21st – 26th DEN World Championship, Copenhagen, KDY
SEP 1st – 4th GER Robbe & Berking Sterling Cup, Glücksburg, FSC <5-Nations-Cup IV>
SEP 17th – 18th CAN Fall Regatta, Lake Huron, Midland, MBSC
SEP 18th – 19th FRA Regate en Mer, Régates Royales, Cannes, SNG/YCC
SEP 21st – 23rd FRA French Open, Régates Royales, Cannes, YCC <5-Nations-Cup V>
SEP 23rd – 25th CAN Fall Regatta, Lake Huron, Midland, MBSC
SEP 25th – 28th ITA Trofeo Mariperman, La Spezia
OCT 1st – 3rd GER Sünnschien Preis, Niendorf, NYC/NRV

Kuulumisia vuosikokouksesta

Päättyneen kauden kilpailutoiminta oli jälleen edellistä vuotta aktiivisempaa. Luokan rankingissa jaettiin ennätykselliset 194,2 pistettä, joka on huomattava lisäys viimevuotiseen. Kuluneena vuonna useammat veneet starttasivat useammissa kisoissa useammin kuin koko 2000-luvulla! Kilpailutoiminta luokassa siis kehittyy hyvään suuntaan.

R-Regatan yhteydessä järjestetyn luokkamestaruuden voitti Anders Nordman / Rush VI, Mallasjuoma Oy -kiertopalkinto jaettiin jo kisojen yhteydessä, mutta oli kokouksessa näytillä.

Anders voitti myös luokkarankingin, jonka pisteet alla. 1950-luvun veneiden rankingin voitti Matias Johansson / Kisen.

 

Pisteet

Luokkaranking

50-luvun ranking

Rush VI

40,0

1.

 

Addam4

32,6

2.

 

Norna XI

25,3

3.

 

Kisen

23,5

4.

1.

Pohjantähti II

21,5

5.

2.

Vis-a-vis

18,5

6.

3.

Figaro

17,7

7.

 

Lotten

12,1

8.

4.

Caro V

2,0

9.

 

Remi

1,0

10.

 

Viisvitoset kilpailivat tänä vuonna aktiivisesti myös HSS:n Keskiviikkokisoissa. Niissä parhaiten menestyi Vis-a-vis. HSS:n lahjoittamat pokaalit jaetaan kevätkokouksessa.

  • Vis-a-vis, 28 p.
  • Kisen, 27 p.
  • Norna, 18 p.

Kokouksessa käytiin myös lyhyesti läpi kauden 2016 kilpailuohjelmaa. Luokkamestaruuskisat päätettiin järjestää jälleen R-Regatan yhteydessä, muistakaa siis laittaa veneet ajoissa kuntoon!

Kilpailu

Päivämäärä

HSS Keskiviikkokisat

Kesä-, elo- ja syyskuussa

R-Regatta, Luokkamestaruus

18-19.6

Helsinki Regatta

2-3.7

Hangon Regatta

8-10.7

Enoshima Trophy, Berliini

8-10.7

Sampanjaregatta

6-7.8

Viaporin Tuoppi

13.8

Kultapokaali- ja MM-kisat, Kööpenhamina

16-26.8

Kruunuvuorenselän Regatta

27-28.8

Viisvitoskuvia Helsingin kaupunginmuseon valokuva-arkistossa

Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot yhteen kokoavasta Finna-palvelussa on julkaistu runsaasti Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluvia Volker von Boninin meriaiheisia valokuvia. Von Boninin kuvista löytyy useita kuvia viisvitosista muun muossa Helsingin Regatassa 1950-luvulla ja NJK:n Valkosaaresta vuodelta 1966, joista muutamia on poimittu alle.

Inga-Lill XXXXIIII NJK:n edustalla 1966 (kuva V. von Bonin, HKM / Finna, CC BY-ND 4.0)

Inga-Lill XXXXIIII NJK:n edustalla 1966 (kuva V. von Bonin, HKM / Finna, CC BY-ND 4.0)

Mahdollisesti FIN-17 Marilyn lähdössä Valkosaaresta 1966 (kuva V. von Bonin, HKM / Finna, CC BY-ND 4.0)

Mahdollisesti FIN-17 Marilyn lähdössä Valkosaaresta 1966 (kuva V. von Bonin, HKM / Finna, CC BY-ND 4.0)

Teresita Uunisaarensalmessa ja matonpesulaituri Kaivopuiston rannassa 1964 (kuva V. von Bonin, HKM / Finna, CC BY-ND 4.0)

Teresita Uunisaarensalmessa ja matonpesulaituri Kaivopuiston rannassa 1964 (kuva V. von Bonin, HKM / Finna, CC BY-ND 4.0)

Katso myös Purjevene Uunisaarensalmessa (Teresita).

 

Mahdollisesti FIN-13 Sidori NJK:n edustalla 1959 (kuva V. von Bonin, HKM / Finna, CC BY-ND 4.0)

Mahdollisesti FIN-13 Sidori NJK:n edustalla 1959 (kuva V. von Bonin, HKM / Finna, CC BY-ND 4.0)

FIN-16 Kanbej Harmajan edustalla 1957 (kuva V. von Bonin, HKM / Finna, CC BY-ND 4.0)

FIN-16 Kanbej Harmajan edustalla 1957 (kuva V. von Bonin, HKM / Finna, CC BY-ND 4.0)


Katso myös Helsingin regatta, katsojia Harmajan kallioilla (mahdollisesti FIN-19 Caro IV ja FIN-4 Trial).

Mikäli löydät Finna-arkistosta (tai muualta!) vanhoja viisvitoskuvia tai tunnistat näissä kuvissa olevat veneet laita viesti osoitteeseen puheenjohtaja(a)5point5.fi.