Kansainvälinen kilpailukalenteri 2019

Alla 5.5m-luokan vuoden 2019 kansainvälinen kilpailukalenteri. Listalla ovat kansainväliset arvokisat (Category A) ja suurimmat kansalliset kilpailut (Category B). Luokassa on tänäkin vuonna erinomaiset mahdollisuudet kilpailla kansainvälisellä tasolla.

Luokan tärkein arvokisa, eli maailmanmestaruuskilpailu ja Kultapokaali-kilpailu, järjestetään tänä vuonna Helsingissä.

Category A

24-26 February, AUS Nationals, RPAYC , Pittwater, AUS, NOR  More info [5-Nations-Cup 1]

4-6 April, Alpen Cup, Torbole, ITA  [5-Nations-Cup 2]

12-15 June, German Open, Part of Robbe & Berking Sterling Cup Regatta, Flensburger Segelclub (FSC), Glücksburg [5-Nations-Cup 3]

27-30 June, Swiss Open, Geneva, SUI [5-Nations-Cup 4]

24-27 July, Scandinavian Gold Cup, Helsinki, FIN  Club website

24-27 July, Royal Kaag Cup, Helsinki, FIN

24-27 July, Hanko Evolution Cup, Helsinki, FIN

27-28 July, Worlds Tune up races, Helsinki, FIN

29 July – 2 August, World Championship, Helsinki, FIN

24-27 September, Regates Royales/French Open, Cannes, FRA [5-Nations-Cup 5]

 

 

Category B

23 February – March 3, Festival of Fives, RPAYC , Pittwater, AUS

2-3 March, RMYC Classic Yacht Regatta, RPAYC , Pittwater, AUS

19-20 April, Osterregatta, Thuner See, Thun (TYC), SUI

23.-26 May, Internationale Bodenseewoche, Konstanz (KYC), GER

21-23 June, Münchner Woche, Tutzing (DTYC), GER

1-2 June, Bronia Preis, Alster, Hamburg (NRV), GER

13-16 June, North American Spring Regatta, Midland, Lake Huron (MBSC), CAN

5 July, Willi Lehmann Preis, Wannsee & Havel, Long Distance Race, Berlin (VSaW), GER

6-7 July, Berliner Bär, Wannsee & Havel, Up-&Down, Berlin (VSaW) , GER

6-8 September, Salzkammergut-Preis, Traunsee, Altmünster (SCA), AUT

September, North American Fall Regatta, Midland, Lake Huron (MBSC), CAN. Dates tbd

5- 6 October, Sünnschien Preis, Alster, Hamburg (NRV), GER

11-13 October, Herbstpreis, Thunersee YC, SUI

Ranking 2018

Viisvitosten rankingiin saavat osallistua kaikki Suomen 5.5m-yhdistyksen jäsenet. Rankingiin lasketaan tavallisesti pääkaupunkiseudun suurimmat kisat: R-Regatta, Helsinki Regatta, Sampanjaregatta, Viaporin Tuoppi ja Kruunuvuorenselän Regatta, sekä Hangon Regatta ja Airisto Classics. Rankingin voittanut venekunta palkitaan vuosittain syyskokouksessa.

Viisvitoset Viaporin Tuopissa (kuva Jorma Rautapää )

Viisvitoset Viaporin Tuopissa (kuva Jorma Rautapää)

Ranking-sarjoja on kaksi, kaikille viisvitosille yhteinen Edward Cederlund pris -ranking sekä 1950-luvulla rakennetuille viisvitosille oma Arthur E. Nikanders minnespris -ranking. HSS:n Keskiviikkokisoissa kilpaillaan lisäksi omasta Onsdagsskålenista.

SijoitusVenePisteet
1.Norna63,7
2.Skylark42,5
3.Scatoulitsa35,4
4.Trial29,1
5.Vis-a-vis10,4
6.Kisen8,9
7.Rush VI6,1

(Tulokset päivitetty 30.1.2019)

Yhteensä kaudella 2018 viisvitoset ovat ajaneet 84 starttia ja ranking-pisteitä on jaettu 196,1. Tämä on uusi ennätys luokassa koko 2010-luvulla! Luokassa kilpaillaan aktiivisesti ja viikko- ja ranking-kisoja on sekä Helsingin että Turun seudulla.

VuosiLähtöjäPisteitä
201884196,1 p.
201749107,2 p.
201660114,3 p.
201579194,2 p.
2014-77,0 p.
2013-96,0 p.

Viisvitosluokan ranking-pisteet lasketaan soveltaen ISAF:n Appendix A:n mukaista Bonus Point System:iä.

Jokaisesta purjehditusta lähdöstä saa yhden pisteen, mikäli mukana on vähintään kaksi viisvitosta, ja sitä enemmän, mitä paremmin sijoittuu ja mitä enemmän veneitä lähtöön osallistuu. Pisteet lähdöistä on nähtävissä täältä.

Trial - high techiä vuodelta 1951

Kilpapurjehduksen olympialuokissa tapahtui melkoinen myllerrys Helsingin Olympialaisiin valmistauduttaessa. Kevytveneeksi oli valittu Helsingin kisojen kunniaksi nimetty Finn- jolla ja köliveneissä lanseerattiin 6mR- luokan rinnalle huomattavasti kevyempi ja helpommin kuljetettava kolmen hengen konstruktioluokka 5.5m. Luokkasääntö valmistui 1951 aikana ja olympialaisiin osallistuneet veneet olivat luonnollisesti kaikki uusia.

Trial lasketaan vesille kymmenien vuosien tauon jälkeen (kuva Ville Harkke)

Trial lasketaan vesille kymmenien vuosien tauon jälkeen (kuva Ville Harkke)

Uusi luokka houkutteli kokeneiden suunnittelijoiden lisäksi myös uusia kykyjä, näiden joukossa helsinkiläinen C-O Granfelt joka piirsi olympiakarsintoja varten äärimmäisen radikaalin, negatiivisella peräpeilillä varustetun Trial:in. Veneen linjat olivat aikaansa nähden todella modernit, negatiivisen perän lisäksi rungossa on selkeä “knuckle bow” tehollisen vesilinjan pidentämiseksi sekä prismaattinen, lähes 2000-luvun veneiden linjoja muistuttava peräosan muoto.

Trial rakennettiin Wileniuksen veistämöllä Porvoossa ja osallistui kauden 1952 alussa olympiakarsintoihin tilaajansa ins. Nyreenin kipparoimana. Karsinnoissa vene oli nopea muttei tarpeeksi nopea; Suomen edustajaksi valittiin L-10 Teresita. Trialilla kilpailtiin aktiivisesti ja menestyksekkäästi 50-ja 60-luvuilla Helsingin vesillä mutta 80-luvulle tultaessa ultrakevyeksi rakennettu kilpuri oli jo alkanut väsyä.

Trial vietti lähes 30 vuotta keskeneräisenä korjausprojektina ladossa Somerolla kunnes vuonna 2013 joutui jättämään kuivan säilytyspaikkansa. Ulos pressun alle siirrettynä oli veneen lopullinen tuhoutuminen jo lähellä ja projekti oli myynnissä kölilyijyn kilohinnalla. Tässä vaiheessa sain ensikosketukseni Trialiin jonkin venemyyntisivuston välityksellä- totesin että siinä olisi harvinaisen kaunis ja ainutlaatuinen vene mutten mitenkään pystyisi entisöimään sitä järjellisessä ajassa.

Trialin kunnostustyö käynnissä TT-puuvenepalvelun tiloissa (kuva Ville Harkke)

Trialin kunnostustyö käynnissä TT-puuvenepalvelun tiloissa (kuva Ville Harkke)

Tässä vaiheessa kuvaan tuli Tero Toivonen, mestarintyötä vailla oleva veneenveistäjä joka pelasti Trialin vakaana aikomuksenaan entisöidä se purjehduskuntoon vaikka hänellä ei ollut veneelle ostajaa tai muutakaan tietoa siitä mihin projekti johtaisi. Entisöintiprojekti pääsi kuitenkin hyvään alkuun muunmuassa museoviraston tuella ja keväällä 2016 sain jostakin (ehkä 5.5.-liiton sivuilta, en muista tarkasti) tietää että ihailemani runkolinjat olivat yhä hengissä - ja kaiken lisäksi hyvissä käsissä entisöitävinä. Päätin lähteä Paraisille Stormälön saarella olevalle telakalle katsomaan miltä Trial oikeastaan näyttää.

Entisöinti oli hyvässä vauhdissa, uudet kaaret pääosin paikallaan ja kölin alaosan uudet tammirakenteet laudoitusta vailla. Kansi oli kokonaan poissa ja yllättävän hyvin säilyneet tukirakenteet näkyvissä. Veneen linjat olivat juuri niin kauniit kuin oli kuvista päätellyt ja päätös syntyi hetkessä. Tällä veneellä halusin kilparadoille. Olin jo kauan ajatellut että kun (jos) joskus kasvan isoksi niin hankin itselleni klassisen 5.5:n.

Isoksi kasvaminen on alle 50- vuotiaana tietysti vielä ns.vaiheessa mutta tässä oli tilaisuus jota ei oikeastaan voinut jättää käyttämättä. Klassinen vene tarvitsi omistajan ja olin juuri luopunut osastani varsin pitkässä Melges 24-projektissa ja mietin millä tavalla jatkan kilpapurjehdusta.

Sovimme Teron kanssa että hän rakentaa rungon purjehduskuntoon valmiiksi ja minä vastaan uuden rikin, heloituksen ja purjeiden hankinnasta itse. Alkuperäisiä heloja oli jonkin verran jäljellä, mm. takastaagin läpivienti, keulaknaapi , barduunakahvat ja vinssit. Koska Trialin oli tarkoitus palata kilparadoille ei heloitusta ollut tarkoituksenmukaista tehdä äärimmäisen museaaliseksi- ja uusi masto olisi joka tapauksessa alumiinia. Mm.barduunat siirrettiin perään ja vinssit jätettiin kokonaan rantaan.

Trial vesillelaskuvalmiina (kuva Tero Toivonen)

Trial vesillelaskuvalmiina (kuva Tero Toivonen)

Uusi riki tuli Benns:iltä Ruotsista, Benns:in Per Skoglund on tehnyt käytännössä kaikki klassisten 5.5:en uudet mastot viime vuosikymmeninä. Rungon alkuperäinen 13 mm  mahonkilaudoitus oli köliä lukuunottamatta pelastettavissa, kannen vanerit ovat kaikki uutta samoin kuin kölin rakenteet. Trialissa oli alkuaankin 8mm havuvanerista tehty maalattu kansi eikä tätä ollut syytä muuttaa. Myös alkuperäiseen Suunnon kompassitelineeseen löytyi omasta varastosta sopiva kompassi tuomaan aikakauden tunnelmaa vaikka todellisena kompassina toimiikin puomin alle asennettu GPS-pohjainen Velocitek.

Entisöintiprojektin aikana Trial oli syksyllä -16 Turun venemessuilla näytillä ja vesillelaskua tähdättiin keväälle 2017. Kilpailukalenterissa oli muutama kisa Helsingin vesillä alkukesästä mutta niinkuin monessa muussakin projektissa viimeiset yksityiskohdat veivät aikaa joten ensimmäiseksi kisaksi valikoitui ASS:n Baltic Classic Masters kotivesillä.

Samassa kisassa oli ensikertaa radalla myös toinen Turussa entisöity 5.5: Skylark jolla Gibert von Rettig osallistui samoihin olympiakarsintoihin kuin Trial. Veneet ovat samasta valmistusvuodesta huolimatta kuin eri planeetoilta- Skylark muistuttaa linjoiltaan klassista saaristoristeilijää kun taas Trial on kokeellisine linjoineen varmasti ollut aikoinaan pienoinen sensaatio. ensimmäisen kauden perusteella Trial on Skylarkia nopeampi kevyessä tuulessa mutta tuulen noustessa ovat klassisemmat linjat pitelemättömissä,

Vesillelasku suoritettiin Trialin uudessa kotisatamassa TPS:llä 19.6.2017 juhlallisin menoin shamppanjapulloa rikkomatta.  Kauan kuivilla ollut runko ei vuotanut juuri lainkaan. Purjeet eivät olleet vielä tulleet ja osa heloistakin oli vielä muovikassissa. Alkukesän illat kuluivatkin nopeasti venettä kasatessa kunnes lopulta tuli neitsytmatkan aika.

Perheen (vaimo+2 poikaa) voimin tehty koepurjehdus keskeneräisellä heloituksella oli lupaava: Trial liikkui liukkaasti ja nousi hämmentävän ylös tuuleen. Ohjaaminen täytyi kuitenkin opetella kokonaan uudestaan sillä varsin lyhyen kölin takareunaan kiinnitetty peräsin vaikuttaa kulkusuuntaan huomattavalla viiveellä eikä rungon takaosan litteä profiili luo kummoistakaan suuntavakavuutta. Eli varsinkin puuskaisessa tuulessa ja aallokossa Trialin ohjaaminen vaatii pinnamiehen täyden keskittymisen - ainakin kunnes ajotunteja tulee riittävästi ja veneen liikkeet tallentuvat selkäydinjatkeeseen.

Vene on vastannut odotuksiani täydellisesti ja on erittäin hauska, nopea ja varsinkin kaunis. Ensimmäisellä kaudella minulla oli myös ilo pitää miehistössä jopa kahdessa kilpailussa veneenveistäjä itse. Keskustelu seuraavan talven toimenpiteistä ja veneen heloituksen ja sisustuksen (1 penkki) kehittämisestä sujui helposti kun veneellä oltiin tekemässä sitä mihin se on alunperin rakennettu- purjehtimassa kilpaa.

Kirjoittaja Ville Harkke, artikkeli on julkaistu alunperin Veneenveistäjä-lehdessä 2018/1, julkaistu uudelleen Puuveneveistäjät ry:n luvalla.

Mikä 5.5M?


Luokka on kansainvälinen konstruktioluokka johon rakennetaan yhä uusia veneitä lähes vuosittain. Luokan veneet on jaettu valmistusvuoden (ja kölin tyypin) mukaan kolmeen eri kategoriaan: Klassikot, Evoluutioveneet ja Modernit. Klassikoilla on paljon toimintaa varsinkin Italiassa ja  Saksassa ja entisöityjä veneitä palaa radoille tasaista tahtia.

Muista kansainvälisistä metriluokista poiketen 5.5.set voidaan kuljettaa henkilöauton perässä trailerilla joten kilpailuihin voi osallistua hiukan kauempanakin ilman että kustannukset kasvavat ylitsepääsemättömiksi.

Suomessa järjestetään luokan Maailmanmestaruuskilpailut kesällä 2019 joten kiinnostuneilla olisi yhä ainutlaatuinen mahdollisuus palauttaa jokin yhä restauroimattomista suomalaisista klassikoista radoille kotikisoja varten.

Scatoulitsa 4 Vene-messuilla

Scatoulitsa 4 on näytteillä Vene 2018 messuilla MYS:n osastolla. Osasto 7d141 isossa hallissa velodromin puoleisessa nurkassa.

Scatoulitsa 4 MYS:n osastolla Vene-messuilla (kuva Matti Muoniovaara)

Scatoulitsa 4 MYS:n osastolla Vene-messuilla (kuva Matti Muoniovaara)

Veneessä on Chaje 3:n masto ja purjeet, kaikki vuodelta 1965. Isopurje Hood Sailmakers (varustettuna kahdella vetoketjulla alaliikissä), fokka Hard Sails ja masto Kungsörs. Osastolla on 5 moottorivenettä 30-, 40-, 50 ja 60-luvulta.

Kansainvälisesti menestynyt klassikko myynnissä

Ruotsin kaikkein menestyneimpien 5.5-suunnittelijoiden Carl-Erik ja Einar Ohlsonin suunnittelema Lotten on myynnissä. Vene on aito klassikko - kevyt ja nopeaksi todettu erityisesti kevyissä keleissä.

Lotten on kunnostettu erinomaiseen kisakuntoon

Lotten on kunnostettu erinomaiseen kisakuntoon

Lotten on kunnostettu viime vuosina perusteellisesti ja varustettu kilpailukuntoon. Muun muossa kyljet ja pohja on laitettu viimeisen päälle kuntoon.

Klassikon lyömätöntä vauhtia!

Klassikon lyömätöntä vauhtia!

Vene on kilpaillut viime vuosina muun muossa MM-kisoissa Ruotsissa ja Tanskassa hyvällä menestyksellä. Vene olisi erinomainen haastaja vuoden 2019 Helsingissä järjestettävien MM-kisojen yhteydessä purjehdittavaan Kaag Classic Cupiin.

Hintapyyntö 23 500 euroa, yhteydenotot Roope Juhonen 0400-491 900.

Vuoden 2018 kansainvälinen kilpailukalenteri

5.5m-luokan vuoden 2018 kansainvälinen kilpailukalenteri on julkaistu. Alla luokan tärkeimmät kisat koottuna.

FEB     "Australian Nationals", Pittwater (RPAYC) [5-Nations-Cup I]

30.-31.3. „Osterregatta“, Thuner See, Thun (TYC)

26.-28.4.     „Alpen Cup", Gardasee, Torbole (CVT) [5-Nations-Cup II]

24.-27.5.     "Internationale Bodenseewoche", Lake of Constance, Konstanz (KYC) [Regional Regatta]

2.-3.6.     „Willi Lehmann Preis", Baltic Sea, Stralsund (YCStr)

7.-10.6.     „North American Spring Regatta”, Lake Huron, Midland (MBSC), Ontario

7.-10.6.     "Enoshima Trophy", Flensburg Firth, Glücksburg (FSC) [Classic, Rule 10, Olympic]

9.-10.6.     "Bronia Preis", Alster, Hamburg (NRV) [Regional Regatta]

17.-19.6. "Kieler Woche", Kiel Firth (KYC) [Regional Regatta]

21.-23.6.     „Italian & Swiss Open", Lago di Como, Gravedona (AVAL CDV) [5-Nations-Cup III]

7.-8. 7. „Open Berlin Championship“, Wannsee, Berlin (VSaW)

25.-29.7.     „German & Dutch Open“, Lübeck Bay, Travemünde (LYC) [5-Nations-Cup IV]

15.-24.8.     „Cups & World‘s", Solent, Cowes (RYS)

17.-18.8.     "Tom Kyle Pokal", Laboe (FKY/KYC/SVAOe) [Regional Regatta, Classic]

8.-9. 9. „Sünnschien Preis", Lübeck Bay, Niendorf (NYC/NRV)

16.-22.9.     "Vintage Yachting Games", Skovshoved (KDY) [Form. Olymp. Classes, 3 Boats/Nation] Mid SEP „North American Fall Regatta“, Lake Huron, Midland (MBSC), Ontario

24.-29.9.     "French Open" (Regates Royales), Cannes, (YCC) [5-Nations-Cup V]

12.-14. 10 "Herbstpreis", Lake of Thun, Thun (TYC)

5.5-yhdistyksen syyskokous 8.12.2017

Suomen 5.5-yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous järjestetään 8.12.2017 kello 18.00 NJK:n tiloissa Koivusaaressa.

Vuosikokouksen esityslista

 1. Kokouksen laillisuuden toteaminen
 2. Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin valitseminen
 3. Hallituksen vuosikertomus
 4. Hallituksen selvitys yhdistyksen taloudesta sekä tilintarkastuskertomus
 5. Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen
 6. Jäsenmaksun ja muiden maksujen suuruudeen päättäminen seuraavaksi toimintavuodeksi
 7. Talousarvion ja toimintasuunnitelman hyväksyminen
 8. Yhdistyksen puheenjohtajan ja sihteerin valitseminen
 9. Toiminnantarkastajan ja varamiehen valinta
 10. Kilpailutoiminta
  • Päättyneen kauden palkintojen jako
  • Seuraavan vuoden Kultapokaali-purjehduksien edustajan valinta
  • Seuraavan vuoden purjehdusohjelman esittely
  • Päätös Suomen tai luokkamestaruuskilpailujen järjestämisestä seuraavalla kaudella
 11. Muut asiat
  • Valmistautuminen vuoden 2019 MM-kisoihin

Kultapokaali 100-vuotta ja MM

Kansainvälisen 5.5-liiton vuosikokouksessa syyskuun alussa myönnettiin NJK:lle Kultapokaali- ja maailmanmestaruuskisat vuodelle 2019. Maailmanmestaruuskisat järjestettiin Suomessa viimeksi vuonna 2011.

MM-kisat edellisen kerran Helsingissä 2011 (kuva Esko Kilpi )

MM-kisat edellisen kerran Helsingissä 2011 (kuva Esko Kilpi)

Vuoden 2019 kisat ovat suuri suomalainen urheilutapahtuma, sillä tuolloin juhlitaan Skandinaavisen kultapokaalin 100-vuotisjuhlaa. NJK lahjoitti Kultapokaalin vasta saavutetun itsenäisyyden ja purjehdusseurojen lipun kunniaksi vuonna 1919.

Nyt 98-vuotisen historian aikana suomalaiset ovat voittaneet pokaalin kuusi kertaa. Tom Jungel ensimmäisenä vuonna 1985, Johan Gullichsen 1986, Henrik Lundberg 1989, Henrik Dahlman 1995, Kenneth Thelén 2011 ja Johan Gullichsen toisen kerran vuonna 2012.

Borgå Tippan myynnissä

Gösta Kyntzellin suunnittelema ja Ludwig Wileniuksen itselleen rakentama Borgå Tippan on myynnissä. Vene on ollut pitkään korjattavana ja etsii nyt työlle jatkajaa. Borgå Tippan menestyi hyvin 1950-luvulla ja siitä saisi kauniin ja nopean klassikkoveneen.

Borgå Tippan etsii uutta omistajaa (kuva Petri Wikström)

Borgå Tippan etsii uutta omistajaa (kuva Petri Wikström)

Borgå Tippan oli Ludwig Wileniuksen rohkea veto uuden veneluokan herättämiseksi eloon. Samaan tapaan kuin Gösta Kyntzell, joka rakennutti pitkän Inga-Lill -sarjansa, Wilenius rakennutti omaan laskuunsa Borgå Tippan -veneet, kilpaili niillä yhden kauden ja myi sen jälkeen suorituskykynsä osoittaneen veneen eteenpäin.

Uusi luokka toi aina uusia tilauksia telakalle ja kaikkiaan Wileniuksen telakalla rakennettiin 1950-luvulla 12 viisvitosta.

Borgå Tippan sai laudoituksensa männystä, jota oli sodan jälkeen paljon paremmin saatavilla kuin tuontitavarana rajoitettu mahonki. Myös samoihin aikoihin Gösta Kyntzellin laskuun samalla telakalla rakennettu Inga-Lill XXXVIII (L-2) tehtiin männystä.

Vene on mahdollista restauroida tai varustaa nykyaikaisesti kilpakuntoon (kuva Petri Wikström)

Vene on mahdollista restauroida tai varustaa nykyaikaisesti kilpakuntoon (kuva Petri Wikström)

Borgå Tippan siirtyi Porvoosta Helsinkiin Harald Käcklundin omistukseen vuonna 1952 ja liittyi HSS:n kasvavaan viisvitoslaivastoon ja osallistui myöhemmin myös olympialaisten karsintoihin. Esimerkkinä veneen vauhdista vuonna 1954 Borgå Tippan saavutti lähtövoiton Kultapokaali-kisoissa Yngve Paciuksen kipparoimana.

Käcklundilta vene siirtyi Ossian Winterille, joka ruffasi veneen Lindgrenin telakalla Helsingissä ja varusti sen retkeilykäyttöön muun muossa pilssiin asennettavalla "jääkaapilla" ja omalla viiniastiastolla. Vene purjehti Ossian Winterin omistuksessa pitkään Merikarhujen viirin alla ja purjetunnuksella 169.

Vuodesta 1975 eteenpäin veneen omisti Kalevi Westersund ja vene siirtyi HSK:n rekisteriin. Westersundin aikana nopea kevyentuulenvene sai lempinimen "Pikapuikko", jolla nimellä monet edelleen veneen tuntevat.

Vuonna 1984 vene siirtyi Lappeenrannan suunnalle ja oli ensisijaisesti retkipurjehduskäytössä. Tällä hetkellä vene on peruskorjausprojektina maissa.

Veneen mitat:
LOA 9,675 m
LWL 7,363 m
SA 28,86 m2
Paino 1 980 kg
Hinta tarjousten mukaan.

Yhteydenotot Petri Wikström, etu.sukunimi at gmail piste com

Viaporin Tuoppi 2017

Viaporin Tuoppi purjehdittiin tänä vuonna viisvitosten näkökulmasta juhlavissa merkeissä - Turussa näyttävästi kunnostettu Trial saatiin ensimmäisen kerran kymmeniin vuosiin taas purjehtimaan Helsinkiin! Lisäksi viisvitosia oli ilmoittautunut yhtä monta kuin sisarluokissa viitosissa ja kuutosissa. Viisvitospurjehdus on vuosi vuodelta vilkkaampaa.

Trial Viaporin Tuopissa 2017 (kuva Erik Lähteenmäki, Sailpix )

Trial Viaporin Tuopissa 2017 (kuva Erik Lähteenmäki, Sailpix)

Itse kisa meni vaihtelevissa ja pääosin heikoissa tuulissa. Särkänsalmen jälkeen virkistynyt tuuli venytti laivuetta ja salmesta nopeimmin ulos päässeet etenivät koko radan reippaammin.

Kaunis sää piti silti mielet iloisina laivueen häntäpäässäkin, ja kesti iltajuhlaan asti, jonka jälkeen saatiinkin vettä niskaan ihan todenteolla.

Lopulliset tulokset Viaporin Tuopin sivuilta:

1. Scatoulitsa 4, Matti Muoniovaara
2. Rush VI, Anders Nordman
3. Norna XI, Niko Rissanen
4. Trial, Ville Harkke
5. Kisen, Matias Johansson
6. Vis a Vis, Ari Bungers (DNS)

Ranking 2017

Viisvitosten rankingiin saavat osallistua kaikki Suomen 5.5m-yhdistyksen jäsenet. Rankingiin lasketaan tavallisesti pääkaupunkiseudun suurimmat kisat: R-Regatta, Helsinki Regatta, Sampanjaregatta, Viaporin Tuoppi ja Kruunuvuorenselän Regatta. Rankingin voittanut venekunta palkitaan vuosittain syyskokouksessa.

Ranking-sarjoja on kaksi, kaikille viisvitosille yhteinen Edward Cederlund pris -ranking sekä 1950-luvulla rakennetuille viisvitosille oma Arthur E. Nikanders minnespris -ranking. HSS:n Keskiviikkokisoissa kilpaillaan lisäksi omasta Onsdagskålenista.

SijoitusVenePisteet
1.Norna43,1
2.Scatoulitsa23,7
3.Kisen20,2
4.Trial7,1
5.Rush VI4,6
6.Vis-a-vis4,5
7.Skylark2,0
7.Remi2,0

(Tulokset päivitetty 28.8.2017)

Viisvitosluokan ranking-pisteet lasketaan soveltaen ISAF:n Appendix A:n mukaista Bonus Point System:iä.

Jokaisesta purjehditusta lähdöstä saa yhden pisteen, mikäli mukana on vähintään kaksi viisvitosta, ja sitä enemmän, mitä paremmin sijoittuu ja mitä enemmän veneitä lähtöön osallistuu. Pisteet lähdöistä on nähtävissä täältä.

Trial ja Skylark laskettu vesille

Turussa pari viime vuotta aktiivisena pyörinyt korjaustyö on viimein valmistunut ja kaksi upeaa 1950-luvun alkukauden viisvitosta on laskettu jälleen vesille.

Skylark vesillelaskuvalmiina (kuva Filip Blomquist)

Skylark vesillelaskuvalmiina (kuva Filip Blomquist)

Ensimmäiseksi ehti Rettigien omistukseen palannut Skylark, joka on entisöity alkuperäiseen asuunsa Forum Marinumin suojissa. Vene on viimeistä piirtoa myöten 1950-luvun asussaan ja muun muassa jossain vaiheessa lyhennetty perä on palautettu.

Trial palaa veteen 30 vuoden jälkeen (kuva Tero Toivonen)

Trial palaa veteen 30 vuoden jälkeen (kuva Tero Toivonen)

Vain hieman Skylarkin jälkeen vesille pääsi Trial, joka on viettänyt kymmeniä vuosia kuivilla menetettyään mastonsa joskus 1970-luvulla. Vene on korjattu upeaa kuntoon ja se saa nykyaikaisen alumiinimaston vielä tämän kesän aikana. Veneen kunnostuksen toteutti Tero Toivonen.

Molempien veneiden odotetaan palaavan kisaradoille heinäkuun lopussa ASS:n juhlavuosiregatassa.

Kevätkokous 27.4.2017

Kaikki 5.5-purjehtijat kutsutaan kevätkokoukseen torstaina 27.4.2017 kello 18.00 alkaen. Tarkempi paikka julkistetaan myöhemmin.

Kokouksen esityslista

 1. Kokouksen laillisuuden toteaminen
 2. Vuosikokouksen pöytäkirjan hyväksyminen
 3. Muut asiat
  1. Venekuntien kauden 2017 kisasuunnitelmien läpikäynti


Kesän 2017 alustava kilpailukalenteri näyttää tältä

AIkaa Kisa
Kesä- ja elokuussaHSS Keskiviikkokisat
Kesä- ja elokuussaASS Tiistaikisat
17-18.6R-Regatta
1-2.7Helsinki Regatta
7-9.7Hangon Regatta
27-29.7Suomi 100 -regatta, Luokkamestaruus, ASS
5-6.8Sampanjaregatta
12.8Viaporin Tuoppi
26-27.8Kruunuvuorenselän Regatta
29.8-8.9Kultapokaali- ja MM-kisat, Benodet, Ranska

MYS ja Skylark Vene17-messuilla

Mahogany Yachting Society ry/rf:n messuteema on Suomi 100 vuotta. Esillä on Tasavallan presidentin veneitä sekä Andros-teemaa, kiiltävää mahonkia niin salonkivene, racer ja purjeveneen muodossa.

MYS-osasto ja Skylark Vene17-messuilla (kuva MYS )

MYS-osasto ja Skylark Vene17-messuilla (kuva MYS)

Viime vuonna esillä ollut Skylark on nyt uudestaan esillä mittava entisöinti valmistuneena. Lisäksi koko messujen ajan pyörii dia-esitys Jarl Lindblomin suunnittelemista veneistä.

MYS:n veneet löytyvät osastolta 7d146, jossa pääsee tutustumaan seuraaviin veneisiin:

• Kultaranta, C.Andree, Andree & Rosenqvist Ab v. 1921
• Kultaranta II, Gösta Kyntzell, Ludwig Wilenius, Borgå Båtvarv, 1929
• ESS-båt, Gideon Forslund, Forslunds varv, 1959
• Int 5.5m Skylark, Jarl Lindblom, Åbo Båtvarv v. 1951

Nisse Häggblomin Outboard Museum on viime vuosien tapaan paikalla, jossa tänäkin vuonna paljon hienoja moottoreita jokaisen moottorien ystävän makuun.

Klassikko-ohjelma huipentuu lauantaina 11.2.2017, jonka ohjelma on seuraava:

• Klo 11.00-11.15 KlassikkotodistusJen jako esitteillä oleville veneille. Paikalla K-Raadin, Museoviraston ja Forum Marinumin edustajat.
• Klo 11.15-11.30 MYS Kunniajäsenen nimitys. Paikalla myös aiemmat kunniajäsenet Lauri Kiiski ja Nisse Häggblom.
• Klo 11.30-12.00 Yrjö Klipin esitelmä aiheesta Purjehduksen merkitys 100v itsenäiselle Suomelle.
• Klo 12.00-13.30 John Lindblomin esitelmä isänsä Jarl Lindblomin suunnittelemista veneistä.

Kuulumisia syyskokouksesta

Suomen 5.5-yhdistyksen syyskokous järjestettiin 7.12.2016 Suomenlinnan upseerikerholla. Paikalla oli kaksitoista jäsentä ja Turun kasvava viisvitoslaivue oli hyvin edustettuna. Ville Harkke, Trialin uusi omistaja, valittiin hallituksen varapuheenjohtajaksi edustamaan Turun laivuetta.

Syyskokous koolla Suomenlinnassa

Syyskokous koolla Suomenlinnassa

Syyskokouksen tärkeimpänä tapahtuma jaettiin päättyneen kauden palkinnot. Luokkarankingin voitti Norna ja 50-luvun veneiden rankingin Kisen. Kisen nappasi myös HSS:n Keskiviikkokisasarjan voiton.

Kokouksessa käytiin myös alustavasti läpi vuoden 2017 kisakalenteria. Luokkamestaruuskisat päätettiin järjestää ASS:n juhlavuosiregatassa Turussa, jonne luonnollisesti toivotaan osallistujia myös pääkaupunkiseudulta.

Granfeltin Trial esillä VeneExpo-messuilla

Carl-Olaf Granfeltin suunnittelema, jo vuonna 1951 rakennettu, Trial on esillä kuluvana viikonloppuna järjestettävillä Turun VeneExpo-messuilla.

Trial on peruskorjauksen jäljiltä upeassa kunnossa (kuva Tero Toivonen)

Trial on peruskorjauksen jäljiltä upeassa kunnossa (kuva Tero Toivonen)

Usean vuosikymmenen kuivillaolon jälkeen Trial on peruskorjattu upeaan kuntoon Tero Toivosen toimesta TT-puuvenepalvelulla. Kunnostustyöstä kerrotaan tarkemmin yhtiön omilla nettisivuilla, kannattaa tutustua!

Trial on ensimmäisiä viisvitosia, jossa on negatiivinen peräpeili (kuva Tero Toivonen)

Trial on ensimmäisiä viisvitosia, jossa on negatiivinen peräpeili (kuva Tero Toivonen)

5.5-yhdistyksen syyskokous 7.12.2016

Suomen 5.5-yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous järjestetään 7.12.2016 kello 18.00 Suomenlinnan upseerikerholla.

Vuosikokouksen esityslista

 1. Kokouksen laillisuuden toteaminen
 2. Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin valitseminen
 3. Hallituksen vuosikertomus
 4. Hallituksen selvitys yhdistyksen taloudesta sekä tilintarkastuskertomus
 5. Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen
 6. Jäsenmaksun ja muiden maksujen suuruudeen päättäminen seuraavaksi toimintavuodeksi
 7. Talousarvion ja toimintasuunnitelman hyväksyminen
 8. Yhdistyksen varapuheenjohtajan valitseminen
 9. Toiminnantarkastajan ja varamiehen valinta
 10. Kilpailutoiminta
  • Päättyneen kauden palkintojen jako
  • Seuraavan vuoden Kultapokaali-purjehduksien edustajan valinta
  • Seuraavan vuoden purjehdusohjelman esittely
  • Päätös Suomen tai luokkamestaruuskilpailujen järjestämisestä seuraavalla kaudella
 11. Muut asiat
  • Yhdistyksen toiminnan jatkaminen rekisteröitynä yhdistyksenä